Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът бързо разпарчетосва бизнес империята на Коко Банев

Николай и Евгения Баневи са загубили и в СГС делото, което заведе срещу тях дъщерята на покойната съпруга на бизнесмена Дочка Банева – Раиса Иванова. Междувременно олигархичната двойка стремглаво губи и други парчета от империята си, пише Блиц.

Делбата между Раиса Стефанова Иванова и Николай Йорданов Банев е допусната за следните наследствени имоти: апартамент на бул. „Витоша” 103; дворно място във вилна зона Киноцентъра – втора част; дворно място в с. Мало Бучино; дворно място в гр. Ямбол на ул. „Дарданели” №2; апартамент в гр. Ямбол на ул. „Независима България” №1; поземлен имот - част от УПИ по плана на с. Борима, Троянско; поземлен имот в местността Ялията, община Троян, и ливада в същата местност. Дяловете са разпределени по следния начин: за част от имотите - по 1/6 идеални части за Раиса и за брат й Николай-младши поотделно, и за останалите имоти - по 15/72 идеални части и 1 130,10/5 580 идеални части съответно за двамата.

Раиса Иванова де факто осъди Банев и заради брат си Николай, макар олигархът да твърди обратното. По този начин и момчето, израсло при мащехата Евгения и осиновено от нея, ще придобие немалка финансова самостоятелност, за да взима собствени решения. Адвокат на Раиса по това дело е депутатът Радан Кънев. Съдът се разпоредил на Николай Банев да му бъде назначен служебен адвокат, тъй като той бил... „неоткриваем”! Затовна Раиса била принудена да плати и неговите услуги – момичето се бръкнало с над 10 хил. лева общо за адвокат Николина Митова от САК, назначена за защитник на олигарха и за още един адвокат за Николай Банев-младши. Въпросната адвокат Митова бе написала във въззивната си жалба до Софийския градски съд, че от представените удостоверения за наследници, за граждански брак на Дочка Банева и за раждане, „не се установявали” твърденията на ищцата Раиса Иванова, че тя е... дъщеря на Дочка Банева.  Публично изявление на Банев с подобно съдържание стана повод Раиса да заведе и друго дело срещу пастрока си, тъй като той изкара, че тя не е дъщеря на майка си.

Дочка Банева умира на рождения си ден - 31 август 2005 г., след изтощителна борба с рака. След смъртта й, дъщерята Раиса, останала и без двамата си родители /б.а.- момичето е от първия брак на Дочка с лекар/, се прибира от Англия в България и започва изтощителна битка с новото семейство Баневи. Има само баба си по майчина линия, но тя била зависима от факта, че олигархът й давал скромна, но жизнено необходима издръжка.

В момента Баневи фалират – губят почти всичко, което имат.  Николай и Евгения Баневи вече били загубили къмпингите  си - „Златната рибка” и „Градина”, дискотеката в Созопол, резиденциите на Тодор Живков в Созопол и Бакаджика, големи части от курорта „Русалка”, на търг беше даден имотът им в Камен бряг, запорирани са още техни имоти по морето. Още по-жалка е картината с предприятията. Нямат работещи заводи, освен един – „Лемекон” - Елхово. От големия „Елма” - Троян работи само един цех. Известни са скандалите с „Полимери” - Девня и „Декотекс”- Сливен.

Запорирани са дори офисите на Баневия холдинг на столичната улица „Жолио Кюри” 20. На 7 април т.г. Николай Банев сам предоставил ключ на съдия-изпълнителя за провеждането на публичен търг на офисите му, разположени на два етажа в сградата на посочения адрес. Оказало се, обаче, че съдията не можал да отвори с предоставения му от олигарха ключ!? Запознати иронизират случката с: „Баневи сигурно са сменили бравата, след като са предали ключа! Това е напълно в стила им. Но, колкото и да бавят агонията, неблагоприятният финал е неизбежен...”, произнасят се юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във