Параграф22 Weekly

§22 Новини

Съдът: Действията на Филип "тефтерчето" са с висока обществена опасност

Действията на Филип Златанов са с висока степен на обществена опасност, посочва съдът в мотивите си по присъдата на бившия председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.


Днес бяха оповестени мотивите за присъдата на Филип Златанов. Като една от причините за тежката му присъда, е морално укоримото му поведение, водещо до сериозно ерозиране на държавността.


Срещу Филип Златанов се водеше дело, заради три преписки за конфликт на интереси: срещу президента Росен Плевнелиев, бившата му одиторка Лиляна Бунева и бившата му съветничка Димана Ранкова.


Според съдия Андрей Ангелов, и двамата съдебни заседатели, действията на Филип Златанов са с висока степен на обществена опасност. Те са уронили авторитета на цялата система за социално управление, предвид естеството на длъжността му в цялата йерархия на държавната администрация и функциите на комисията да упражнява контролни правомощия за законно и почтенно осъществяване на властническите правомощия. По последния случай, съдът оправда Златанов, но затова, че не е качил на сайта на комисията информацията, че държавният глава се проверява за конфликт на интереси, както и за закъснението, с което е уведомил Ранкова за решението на комисията по нейния казус – съдът осъди Златанов. Именно наказания около средния размер ще съдействат оптимално както за поправянето на Златанов, така и за постигането на останалите цели на наказанието, е категоричен съдът.


Златанов бе осъден на 3 години и 6 месеца затвор заради тефтерчето за изпълняване на поръчки, въпреки че прокуратурата поиска условна присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във