Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът е запорирал и самолета на Цветан Василев

Самолетът на Цветан Василев вече е запориран от държавен съдебен изпълнител, става ясно от определение на Софийския градски съд (СГС) от 3 февруари, с което редица медии вече разполагат. Крилатата машина е канадска - “Бомбардиер”, и е част от активите на компанията “Сънлайт Еър” - собственост на семейната фирма “Тръст Василеви”. В зависимост от екстрите цената на самолета може да достигне 15 млн. евро.

През август миналата година СГС наложи запор върху имущество и дружествени дялове във фирми на Цветан Василев по искане на прокуратурата. Тогава от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество уточниха, че самолетът на Василев не е обект на обезпечителната мярка, защото е притежание на търговско дружество, в което мажоритарен дял имат съпругата му Антоанета и дъщерята Радосвета. Оказва се обаче, че след месец съдът е допуснал обезпечение върху самолета и така той е запориран от държавния съдебен изпълнител Соня Павлова от Софийския районен съд.

През януари тази година банкерът е пуснал жалба до съда чрез адвоката си, с която е оспорил запора. Той се е мотивирал с това, че самолетът не е негов, тъй като е миноритарен акционер в дружеството, което е собственик на “Сънлайт Еър”. Съдът обаче е отхвърлил жалбата му. Според магистратите Василев няма правен интерес да оспорва, тъй като не е собственик на самолета. Той би могъл да го направи, когато тръгне процедура по отнемане в полза на държавата като лице, което го ползва. Предстои обжалване пред Апелативния съд, което обаче не отменя запора. Цветан Василев вече е внесъл жалба и там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във