Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът и КПКОНПИ порязаха бивш созополски кмет с 160 бона

Бившият кмет на Община Созопол Панайот Рейзи ще трябва да извади от джоба си 160 056,48 лева, след като Административният съд в Бургас потвърди решение на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси.

Според решението, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, Рейзи е разходвал общински средства в полза на Сдружение "Футболен клуб Созопол", на което е бил председател на Управителния съвет от 06.03.2009 г. до 12.02.2020 година.

Установените от КПКОНПИ факти са потвърдени от съда, а именно – че със свой подпис Рейзи е разрешил изплащане на субсидии от общинския бюджет към футболния клуб в общ размер на 155 000 лв.

"Извършените в случая плащания имат окончателен характер, тъй като не е предвидено връщането им на общината. Не е необходимо да бъде доказано резултатно деяние с реални негативни последици. Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес, като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение, ведомство и пр. Целта е предотвратяването на съмнения, че лицата заемащи публични длъжности, осъществяват правомощията си на база на лични и роднински отношения, а не на база законоустановените критерии", мотивират се съдиите.

Освен сумата от 160 056,48 лв, Рейзи ще плати и съдебните разноски по делото, които му бяха присъдени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във