Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът на ЕС отхвърли иска на полската PGNiG срещу решението на ЕК по антимонополното дело с Газпром

През май 2018 г. ЕК спря антимонополното разследване срещу Газпром, започнато през 2012 г. по жалба на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Съдът на ЕС отказа на полската енергийна компания PGNiG да отмени решението на Европейската комисия по антимонополното дело срещу Газпром. Това се казва в решението на съда, предадено на ТАСС в сряда.

„Съдът с общата юрисдикция отхвърля иска, заведен срещу решението на Европейската комисия относно задълженията на „Газпром“ за разрешаване на проблемите с конкуренцията, повдигнати от Европейска комисия във връзка с националните пазари за доставки на едро на газ за страната. страни от Източна и Централна Европа“, се казва в документа. Както съобщи кореспондент на ТАСС, съдът издаде второ решение по същото време, с което по процедурни причини отмени решението на Европейската комисия да отхвърли жалбата на PGNiG за монополните практики на Газпром.

През май 2018 г. Европейската комисия прекрати антимонополното разследване срещу Газпром, започнато през 2012 г. по жалба на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България, които обвиниха руския газов холдинг в злоупотреба с пазарната си позиция. и надуване на цените на газа. Тогава ЕК и Газпром се споразумяха за споразумение, производството не доведе до глоба, докато Европейската комисия задължи руския концерн да осигури безплатни доставки на газ на конкурентни цени за страните от Централна и Източна Европа.

По-късно, през октомври 2018 г., полската енергийна компания PGNiG оспори резултата от антитръстовото производство на Европейската комисия срещу Газпром в Съда на Европейските общности. При оценката на полската компания Европейската комисия подходи към въпроса без надлежна проверка, заемайки позицията си "в явно противоречие със събраните доказателства, както и в нарушение на редица процесуални норми на правото на ЕС".

Facebook logo
Бъдете с нас и във