Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът на ЕС отсъди: плащаме разходите и за общите части, дори и да сме без парно

Собствениците на апартаменти трябва да заплащат разходи за общите части и сградната инсталация на блока, дори да са се отказали от централно парно - това отсъди Европейският съд в Люксембург. Съдът се произнесе по дело на ЕВН “Топлофикация” срещу двама длъжници от София, които са спрели парното в апартаментите си и отказват да платят за топлината, минаваща по тръбите, както и за отоплението на входа на блока, в който живеят.

Според магистратите от Люксембург наредбата на “Топлофикация” за плащането на общите части не противоречи на европейското право, има достатъчно технически възможности да се изчисли дължимото само за общите части. Те смятат, че европейската директива за енергийна ефективност допуска сметките за парно да се изготвят индивидуално за всеки собственик на апартамент пропорционално на отопляемия обем.

Като притежатели на недвижимост в етажна собственост всички собственици на апартаменти са част от договора, сключен за доставката на отоплителна услуга, независимо дали индивидуално я ползват, казват съдиите на ЕС. Според тях подаването на топлинна енергия за сградната инсталация, а оттам и за общите части на сградата, което се извършва по силата на взето от етажната собственост решение за присъединяване на сградата към централното отопление, не представлява непоръчана доставка. За това настояваха пред съда българските ишци Николина Димитрова и Митко Димитров.

Европейският съд преценява, че индивидуалните топломери осигуряват отчитане на реално потребената енергия. В същото време той признава, че е сметките не може да бъдат изцяло индивидуализирани по отношение на общите части и сградната инсталация. “Апартаментите в такива сгради не са топлинно независими, тъй като топлината циркулира между отопляваните и по-малко отопляваните или съвсем неотопляваните помещения”, се казва в решението, публикувано днес.

Ето защо за общите части топлофикацията може да изчислява използваната енергия пропорционално на отопляемия обем на всеки апартамент, независимо дали радиаторите в него са свалени, изключени или работят.  Решението на европейските магистрати ще бъде задължително за всички съдилища в ЕС при дела от подобен характер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във