Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът на ЕС попари абонатите на "Топлофикация" за отмяна на такса "сградна инсталация"

Съдът на ЕС (СЕС) обяви, че такса "сградна инсталация" е дължима дори и за онези абонати на "Топлофикация", които са си откачили радиаторите в жилищата. Съкрушителната новина дойде, след като районните съдилища в Асеновград и София бяха изпратили до СЕС запитване как да прилагат европейското право в случаи с искове, заведени от топлофикационните дружества срещу абонати, които отказват да плащат за общите части на сградата, след като са се отказали от парното в апартаментите си.

Според СЕС искането на дружествата са законни, дори при откачени радиатори. Мотив за решението на съда е, че при свързване на сградите с мрежата за централно отопление се изисква съгласието на две трети от собствениците, което означава че този вид услуга не е била натрапена всички обитатели. Право на абонатите е да се отказват от отопление в жилищата си, но това не ги освобождава от такса "сградна инсталация", е заключението на СЕС.

Въпросът дали е законна тази такса постъпи в съда в Люксембург през 2017 г., след българските съдилища бяха затрупани с искове и от двете страни в спора трябва ли да се плаща за отопление на общите части, ако парното в имота е спряно. Това бяха дела, образувани по искове на отделни абонати и колективни искове, заведени от "Сдружение за правна помощ на потребителите" срещу практиката на "Топлофикация София" и на "ЕВН България Топлофикация" да начисляват таксите за сградната инсталация.

Такава такса няма да се плаща, ако топлоснабдяването на целия блок бъде изключено, отново с решение на две трети от собствениците, е окончателното решение на СЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във