Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът не е мястото за дискутиране на етичните стандарти

Състоянието на българската демокрация се влошава и се налага съдът да влезе в нещо, което е етичен, обществен проблем – за начина, по който си говорим. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ по БНР политологът Теодор Славев. Той коментира темата за делата на политици срещу анализатори и конкретно съдебно дело, заведено от лидера на БСП Корнелия Нинова срещу политолога Татяна Буруджиева. „Всеки има право за защити доброто си име и авторитет от обиди и клевети, включително по съдебен път. Но истината в България е, че чрез определени медии, ангажирани с проправителствена защита, се нападат и очернят опозиционни политици“, посочи Славев. Той смята, че се свалят предпазните бариери на обществото за това какво е допустимо и какво не в публичното говорене.

Политологът отбеляза проблема с вулгарния език и цинизма в публичното пространство, включително лексиката, използвана в Народното събрание. Не трябва да се допуска съдът да се използва за натиск срещу критично мислещи хора, отбеляза Славев. В България регулаторите не работят – „тези, би трябвало да осъществяват някакъв контрол или да превантивна дейност“, изтъкна той, визирайки в частност Съвета за електронни медии и Комисията за защита на личните данни.

Когато не работят регулаторите, това, което може да се направи, е да се въведе форма на саморегулация – на съсловни и професионални общности, да се насърчи обществената дискусия за етичните стандарти и мястото на почтеността в тяхната дейност, поясни Теодор Славев. „В България почти не се говори за това – за етичните стандарти, за етиката.“

Когато става въпрос за анализатори, стремежът за обективност се дължи, но всеки от нас има идеологически пристрастия, подчерта политологът. По думите му гражданите – слушатели и зрители на традиционните медии са наясно с линията, която защитават редовно гостуващите анализатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във