Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът оправда петима за убийството на две възрастни жени

Плевенският окръжен съд оправда петима мъже, обвинени в грабеж и убийство на две възрастни жени в село Стежерово преди 3 г. Магистратите признаха за невинни подсъдимите поради липса на преки доказателства, съобщиха от съда.


В средата на юли 2010 г. двете самотно живеещи съседки в село Стежерово - 84-годишната Радка Митева и година по-голямата Милка Ивановска бяха намерени удушени в къщите си.


Женити били открити със завързани ръце и крака и с натъпкани в устите им забрадки. Според обвинението четирима от подсъдимите решили да ограбят възрастните жени, затова нахлули в къщите им. Петият подсъдим е обвинен в помагачество. И петимата са от плевенското село Мечка.


Първа била убита Радка Митева, от която мъжете откраднали 120 лева. След убийството на съседката й Милка, подсъдимите си тръгнали с празни ръце, тъй като не открили скритите в мазето 110 лева.


Разследването установило, че те употребили сила в опита си да присвоят вещи на жените и това е довело до смъртта на жертвите. Мъжете бяха арестувани, а делото започна през декември 2010 г.


След почти 3 години заседания Плевенският окръжен съд оправда и петимата поради липса на преки доказателства. Отхвърлени като неоснователни бяха и предявените граждански искове. Постановено бе разходите по делото да се поемат от държавата.


Говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Рени Кирилова заяви за БТА, че ще изчакат огласяването на мотивите от съда и ще протестират присъдата. Тя може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново. През 2012 г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обеща да бъде изградено видеонаблюдение в село Мечка. От години живеещите в селото са обект на постоянни набези на крадци, които нахлуват в домовете им за медни и метални предмети или селскостопанска продукция и животни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във