Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът отхвърля искане на прокуратурата за проверка здравето на Миню Стайков, адвокати настояват за отвод

Адвокати поискаха отвод на съдебния състав по делото за източване на еврофондове срещу Миню Стайков и още 12 души. Причината е предубеденост и пристрастност на съдебния състав. Повод за това пък стана отказ на съда да спре наказателното производство и да назначи медицинска експертиза за здравословното състояние на Стайков.

Адвокат Анна Попова обясни, че подзащитният й не е в състояние да се защитава в условията на продължителни заседания. Освен това нямал възможност да се запознае с документите по делото в болницата към затвора.

Прокурорът Ангел Кънев поиска от съда да назначи съдебно-медицинска експертиза, за да се види дали състоянието на Миню Стайков наистина не му позволява да се защитава. Съдът обаче след кратко тайно съвещание отказа това и даде ход на делото. В този момент Анна Попова настоя за отвод, като обясни, че явно исканията на защитата и прокуратурата са гледани формално. Тя изнесе дълга и гневна пледоария, като направи ретроспекция на действията на съдебния състав. Попова обвини състава, че си присвоява медицинска експертиза, каквато не може да има.

Тя обвини съда в нехуманно поведение. Клиентът й вече нямал доверие на съдебния състав, който бил явно предубеден и пристрастен. Още половин дузина адвокати се присъединиха към искането за отвод, включително защитници на други подсъдими. Някои от тях посочиха, че съдебният състав е отхвърлил дори призива на прокуратурата за назначаване на съдебно-медицинска експертиза.

Съдът се оттегли на тайно съвещание, но този път за цели 45 минути, тъй като трябвало да се отговори на многото аргументи.

Прокурор Ангел Кънев подкрепи съда и призова да не одобрява исканията за отвод като неоснователни.

Очаквайте подробности!

Facebook logo
Бъдете с нас и във