Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът отказа на Бенчо Бенчев да се прегледа в Истанбул

Бизнесменът и бивш общински съветник Бенчо Бенчев, който е обвиняем по делото за укривателство на Димитър Желязков- Митьо Очите, няма да може да се прегледа в Турция. Районният съд в Бургас не го пусна и потвърди гаранцията му от 50 000 лв. Съдиите отхвърлиха доводите на защитата като неоснователни и остави без уважение исканията на защитниците на подсъдимия за връщане на делото на държавното обвинение. Това се случи днес на разпоредително заседание по делото за лично укривателство и държане на необезопасени огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев.

В съдебното заседание защитата на подсъдимия каза, че на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Адвокатите поискаха делото да бъде върнато на държавното обвинение за отстраняване на допуснатите нарушения. Районен съд – Бургас обаче отхвърли доводите на защитата.

Защитата  на Бенчо Бенчев ще обжалва решението на съда, с което беше отхвърлено искането им делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Според адвокат Пламен Найденов липсва компетентен орган, който е следвало да разследва. "Има две наказателни производства в едно дело - едното, което не е приключило, а другото е внесено с обвинителния акт. При много други дълбоки неясноти в обвинителният акт", заяви той.

Преди началото на съдебното заседание Бенчо Бенчев каза, че е невинен, а след края му заяви, че е възмутен. "Невинен съм. Ще ме осъдят за нищо. Явно изпълняват някакъв сценарий. Това не е право, това е антиправо", коментира той.

Прокурорът по делото Зорница Щърбева определи като неоснователни мотивите на защитата и заяви, че са събрани достатъчно доказателства за виновността на Бенчо Георгиев Бенчев.

Съдът не възприе логиката на защитата, че след като едно престъпление следва да се разследва от следовател, а друго от разследващ полицай, а в конкретния случай трите деяния по обвинителния акт са разследвани само от следовател, е налице нарушение на процесуалните правила. Нещо повече съдебната инстанция намери за напълно оправдано, с оглед сложността на делото, разследването да бъде извършено от магистрат-следовател.

Районен съд - Бургас не намери за основателен и довода за това, че Димитър Желязков е бил посочен в обстоятелствената част на обвинителния акт като свидетел и като обвиняем. По делото е посочено, че свидетелят е бил привлечен от спецпрокуратурата и като обвиняем.

Съдиите потвърдиха взетата мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. спрямо Бенчев. Съдът остави без уважение молбата на защитата за разрешаване на подсъдимия да напусне пределите на Република България за определен срок, за преглед и консултация в болница в Истанбул, Република Турция. "Настоящият състав намери искането за неоснователно, доколкото се касае за преглед и консултация в държава, която не е членка на ЕС и едно евентуално отклонение от разрешението на съда би удължило разглеждането на делото в неподходящ срок. Съдебната инстанция потвърди мярката за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България“, посочиха в мотивите си съдиите.

Делото продължава по общия ред, с изслушване на свидетели. Срещу Бенчо Бенчев са повдигнати обвинения за укриването на несебърския бос Димитър Желязков известен като Митьо Очите, както и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във