Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът отмени 1310 лв. митническа глоба за… 160 литра ракия 

Районният съд в Горна Оряховица е отменил наказателно постановление на митницата в размер на 1310 лева, наложено за открити 160 литра ракия на местен жител, намерин в него склад. Като извършено нарушение в постановлението било описано, че на 24 януари 2020 г., в Горна Оряховица, Т. Т. държал в стопанисвани от него складови помещения и прилежащите им открити площи общо 160 литра твърд алкохол, без да притежава какъвто и да е документ на хартиен или електронен носител за платен акциз върху това количество, сочи Борба.

Митничарите наложили глобата в двоен размер на акциза, който трябвало да се плати на фиска. Мъжът не обжалвал акта и наказателното постановление му било връчено през това лято, след което той завел дело.

Според съда няма как мъжът да представи документ, удостоверяващ начисляването или обезпечаването на акциза, защото само регистрираните по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) лица имат задължение и съответно възможност, предоставена им от закона, да попълват съответните документи в тази връзка.

Митничарите били нарушили и разпоредбата да посочат ясно и недвусмислено обстоятелствата, при които е извършено нарушението, и да се направи описание, от което да е видно какъв е видът на липсващите документи, които глобеният е следвало да притежава. Това е съществено нарушение на процесуалните правила, опорочило издаденото наказателно постановление и наложеното с него наказание, и заради това то е отменено като незаконосъобразно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във