Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът отмени част от наредбата за паркиране в София

Административният съд София-град е отменил части от Наредбата за изменение на наредбата за организация на движението на територията на Столичната община. Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, но общината трябва да реши какво точно да обжалва. Съдът е отменил наредбата за организация на движението в частта, която се отнася до възможността гражданите, които имат постоянен адрес в синя или зелена зона за паркиране да имат право срещу заплащане на годишен винетен стикер да паркират в тези зони.


Съдът е приел, че даването на възможност само на граждани с постоянен адрес да ползват тази привилегия е незаконосъобразно, тъй като съгласно Закона за гражданската регистрация съществува и понятието настоящ адрес. С приетата наредба огромна част от хората, които действително живеят по настоящ адрес в тези зони са лишени от правото да паркират там.


Отмяната на части от наредбата за паркиране в столицата поставя сериозни проблеми, според групата на БСП в СОС. Общината трябва да реши какво точно да обжалва, а не да се инати, каза Милка Христова.


Редът за паркиране в София не се променя, въпреки решението на Административния съд, заяви Зафир Зарков от групата на ГЕРБ в СОС. Той призова общинските съветници да не бъдат крайни, за да не настъпи хаос в града. Никой не иска да се връщаме към времената, в които колите в София бяха по тротоарите и майките с колички нямаше откъде да минат, каза Зарков. Според него това решение по никакъв начин не отменя реда, по който сега се паркира в София.


Зарков каза, че остава възможността решението на ВАС от 24 юни да се обжалва, но първо трябва общината да се запознае подробно с решението. При провеждането но консултации е възможно да бъде предложено и живущите по настоящ адрес да имат право да паркират в синя и зелена зона. По-голямата част от средствата, които постъпват от зелена и синя зона в София отиват за издръжка на обществения транспорт в София, каза Зарков

Facebook logo
Бъдете с нас и във