Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът отмени решението за избор на ОбС в Панагюрище по жалба на ДПС

Административен съд - Пазарджик отмени решението за избор на Общинския съвет в Панагюрище. Оспорването е от Движението за права и свободи и засяга само една от централните секции в града, но разминаването и отчитането на недействителните бюлетини е толкова голямо, че може да промени състава на Общинския съвет.

В жалбата се споменават още няколко нарушения, сред които отстраняване на секретаря на избирателната секция при преброяването на бюлетините и отчитането на резултатите. Наред с това магистратите установиха, че 61 бюлетини, в която няма отбелязано гласуване за партия, а само преференции и са отбелязани за недействителни, са разпределени като гласове за партии.

По делото са разпитани и свидетели, според които част от протоколите са с подменено съдържание. Според магистратите би следвало ГЕРБ да има 8 мандата, а не определените от ОИК-Панагюрище 9 мандата, а ДПС да получи 1 мандат в новоизбрания общински съвет.

Решението на съда е върнато на Общинската избирателна комисия за обявяване на действителните резултати. В същото време то може да бъде обжалвано.

Тази вечер ОИК на свое извънредно заседание ще вземе решение какви действия ще бъдат предприети. По думите на кмета на община Панагюрище Никола Белишки в момента се водят консултации с юристи за да се намери най-добрия вариант. Той посочи, че според него решението на съда най-вероятно ще бъде обжалвано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във