Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът отряза мерака на затворник за 400 бона обезщетение за лоши условия

Затворник поиска 400 000 лв. обезщетение от държавата в лицето на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, но съдът го отряза. Искът е заради лоши битови условия в килията. Жалбата е подадена в Административен съд- Пазарджик. В нея затворникът се жали, че в продължение на 3 години и 6 месеца е бил принуден да обитава мръсни килии в Софийския затвор и в общежитията в Кремиковци и в Пазарджик. Според лишения от свобода вътре било пълно с дървеници, хлебарки и гризачи, нямало и санитарен възел с течаща вода. Не получил и адекватно лечение на заболяванията си, заради които вреди той се решил на гладна стачка.Наложило му се обаче да я прекрати, тъй като имало опасност за живота му.

Магистратите поискали справки за условията на пребиваване в затворите. От тях става ясно, че и на трите места му било осигурено жизнено пространство от над 4 квадратни метра, килиите имали санитарен възел със студена и топла вода, в тази в Пазарджик преди настаняването му дори бил извършен ремонт. Освен това в областния град му била предоставена и медицинска помощ от психиатър, който му предписал необходимото лечение и затворникът се почувствал добре.

След като изслушаха показанията на двама свидетели на потърпевшия ищец, съдиите от Аминистративен съд - Пазарджик отхвърлиха иска, а затворникът ще трябва да плати разноските по делото, които са в размер на 588 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във