Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът призна експертизата на проф. Йордан Пеев по делото за радикален ислям

След 3 часа изслушване съдът прие експертизата на проф. Йордан Пеев по делото по жалбата на Ахмед Муса и още 12 души за проповядване на антидемократична идеология. Защитата яростно оспорваше тази експертиза. Според адвокат Ина Лулчева притежаването на литература с ислямско съдържание не означава проповядване на радикален ислям, съобщава Радио - Пловдив.

В крайна сметка апелативните магистрати приеха експертизата на известния арабист и делото продължава.

Делото за проповядване на радикален ислям, по което в Пазарджик  беше осъден Ахмед Муса Ахмед, продължава в Апелативният съд в Пловдив. Ахмед обжалва произнесената през март миналата година присъда от една година затвор при първоначален строг режим и  глоба от 5 хиляди лева.

Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.  За другия подсъдим по делото - Саит Мулту, магистратите определиха присъда от 1 година условно и 3 хиляди лева глоба. Абдулах Салих  е с 10 месеца условна присъда и глоба в същия размер. Останалите 10 подсъдими са само с парични санкции.

В жалбите на всички има оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат.  От своя страна прокуратурата настоява наложените глоби да се увеличат до максималния размер.

По делото са направени също доказателствени искания във връзка с преводите от арабски на български език, които се определят като неточни и се настоява за назначаването на арабисти от Ислямския институт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във