Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът пусна Миню Стайков, за да не се превръща арестът му в присъда

След близо 2 години и половина в ареста бизнесменът Миню Стайков излиза от килията. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест, потвърди адвокат Анна Попова. Магистратите, чието определение е окончателно, са се произнесли във вторник. Движенията на Стайков ще бъдат контролирани с електронна гривна.

Един от мотивите на съда е, че ако продължи да бъде с мярка задържане под стража, това се явява предварително изтърпяване на неналожено наказание, обясни Попова. И припомни, че това се приема от съда в Страсбург за нарушение на презумпцията за невинност. Съдът е посочил още, че процесът срещу Стайков е в напреднала фаза и са разпитани голяма част от свидетелите от обвинителния акт. "Беше крайно време това да се случи", каза още адвокат Попова. И допълни, че Стайков е бил единствен от обвинените за участие в престъпно сдружение, който все още е бил в ареста. Тя посочи, че някои от подсъдимите, които са служители на Държавен фонд "Земеделие" дори са се върнали на работа.

Процесът срещу Стайков продължава в спецсъда на 4 март. Той беше предаден на съда през октомври 2019 г. заедно с още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие". Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във