Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът пусна от ареста зам.-кмета на Съединение срещу 5000 лв

Заместник-кметът на община Съединение Георги Трендафилов е освободен от ареста с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв, съобщи говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.

39-годишният зам.-кмет бе задържан на 13 ноември, като му бяха повдигнати обвинение за длъжностно присвояване на парични средства от общинския бюджет в особено големи размери. Първоначално от прокуратурата обявиха, че Георги Трендафилов е присвоил около 15 000 лева, предназначени за честванията на празника на град Съединение през 2013 г. и 2014 г. Днес обаче стана ясно, че зам-кметът е откраднал около 35 000 лева.

Говорителят на Окръжна прокуратура в Пловдив Галина Андреева обясни, че средствата за честванията на празника са били отпуснати от Общинския съвет на Съединение, а Трендафилов, в качеството му на зам.-кмет, е трябвало да се разпорежда с тях. Но вместо в обществена полза, той се разпоредил в лична полза, като представил фактури за озвучаване, кетъринг и осветление. "Подробностите около фактическите обстоятелства и начините на извършване на деянието са в процес на установяване по досъдебното производство", обясни прокурор Илиев. По думите му, засега прокуратурата няма да иска от съда налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража” за Трендафилов, както и няма да иска отстраняването му от длъжност.

В края на октомври при акция на ДАНС бяха задържани кметът на Брезово Радньо Манолов, заместникът му Димитър Томов и секретарят на общината Стойна Малешкова. Тримата са обвинени, че за период от 17 януари 2013 г. до 2 октомври 2014 г. в Община Брезово са извършили най-малко 114 нотариални удостоверявания за преместване от един пенсионен фонд в друг, без знанието на собствениците на партиди.

На 5 ноември Пловдивският окръжен съд ги отстрани окончателно от длъжност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във