Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът разреши видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетини

Софийският административен съд разреши заснемането при броенето на бюлетините и при въвеждане на резултатите в протоколите след края на изборния ден. Решението не е окончателно, защото може да бъде обжалвано пред ВАС. От Централната избирателна комисия съобщиха, че все още не са получили решението на съда. Едва след като се запознаят с него ще бъде взето решение дали да го обжалват.

С решението си магистратите отмениха указанията на ЦИК и на Комисията за защита на личните данни, според които заснемането нарушава защитата на личните данни. В мотивите се посочва, че изборното помещение е обществено място и всеки, който участва в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в съответствие на закона и на самите указания на ЦИК - гарантиране на прозрачност, обективност и законосъобразност на изборния процес. Съдът не споделя виждането, че участниците в изборния процес извън медиите не могат да го заснемат.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК коментира решението на съда в сутрешния блок на БНТ. "Забраната да бъде заснемано в изборното помещение заради защита на личните данни на членовете на СИК е отменена от съда. Така че очакваме решението на ЦИК", заяви Росица Матева - председател на Обществения съвет към ЦИК. Според нея видеонаблюдението допълнително ще изсветли изборния процес. "Общественият съвет към ЦИК от началото на годината говори за това, че е добре да има някакво видеонаблюдение по време на преброяване на резултатите, не само заради прозрачността на изборния процес, която е една от основните функции на Обществения съвет да осигурява такава прозрачност, а и заради пандемията, в която ще се проведат изборите тази година, и за да могат да бъдат осигурени правата на всички категории и лица, които имат право да присъстват в изборното помещение", заяви Росица Матева.

Тя обясни, че при преброяване на резултатите и установяване дали всяка бюлетина носи действителен или недействителен глас, всеки един от имащите право да присъстват трябва да имат право на пряка видимост, което може да стане и чрез видеонаблюдение. "Кодексът има предвид, че всяка бюлетина трябва да може да се вижда какъв е знакът, който е отбелязан от всеки от тези представители, които присъстват. При видеонаблюдение и видеоизлъчване това може да се случва от тези лица извън изборното помещение", каза Росица Матева.

От ЦИК заявиха, че няма да коментират решенията на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във