Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът решава за споразуменията между прокуратурата и обвиняеми за опасни отпадъци

Специализираният наказателен съд ще решава да одобри ли споразуменията между прокуратурата и трима от обвиняемите за опасните отпадъци. Вчера стана ясно, че бившият ръководител на плевенската екоинспекция Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов са се признали за виновни по обвинението, че са част от престъпна група, извършвала престъпления срещу екологията.

Главни обвиняеми на прокуратурата са русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. В тяхна услуга работел бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков. Плевенският бизнесмен Николай Миховски също е сред обвиняемитеq сочи БНР.

Споразуменията са обичайна практика в специализираната прокуратурата. В изключителни случаи съдът отказва да ги одобри. Те носят на призналите вината си значително по-ниски присъди, включително и условни. Ако Спецсъдът не открие проблем в споразуменията между прокуратурата и Савов, Еминов и Богданов и ги одобри, те ще влязат в сила веднага, а делото за аферата с опасния боклук ще продължи само по отношение на Бобокови,  Живков и Миховски, като вероятно прокуратурата ще ползва признанията на призналите вината си в процеса по същество.

Само преди дни Софийският районен съд обяви за незаконен 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков. Той беше задържан на 9 юли миналата година - малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на президентската администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във