Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът реши: Тома Белев оглавявал незаконно „Асоциация на парковете”

В свое решение ВАС определи, че председателят на „Асоциация на парковете в България” е заел поста незаконно и не може да я представлява, тъй като никой не го е избирал за такъв.

Белев, който е и председател на „Зелени Балкани”, сам е узурпирал шефското място в парковата асоциация, а нейното общо събрание, което единствено може да избере председател, не се е събирало от 2003 година насам.Съгласно решението на ВАС следва, че всички документи, парафирани от Белев през последните седем години, са незаконни. Въпреки това между 2008-2014 година той незаконно е разпределял парични средства и е получавал финансово възнаграждение за труда си.Според национална асоциация „Българско Черноморие” през въпросния период Белев е насочвал средства и към коалиция „За да остане природа в България", на която също е член.


Еколозите припомнят, че това не е първият скандал, в който се замесва Тома Белев. Той е един от зелените, които през 2007 г. срещу 7 млн. лв. разчертаха картата на Натура 2000. Впоследствие екологът се превръща в единственият строител на брега на Поморийското езеро. През 2013 г. търговската фирма „Екологичен център” ЕООД, собственост на управляваната от Белев НПО „Зелени Балкани”, бе замесена в скандал с проект за 3,5 млн. лв., предназначени за „броене на делфини”.В заключение от национална асоциация „Българско Черноморие” изтъкват, че казусът около Белев е пример за действието на т.нар. „зелен октопод” и екологичната мафия в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във