Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът спря още едно от делата срещу Цветан Цветанов

Софийският апелативен съд спря още едно от делата срещу Цветан Цветанов заради депутатския му имунитет. По делото Цветанов е подсъдим за присвояването на 50 000 лева, които се твърди, че са дадени като заплати на уволнения началник на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Процесът, по който бившия вътрешен министър беше оправдан на първа инстанция, трябваше да започне в Апелативния съд. Делото обаче може да продължи, след като главният прокурор поиска имунитета на Цветанов чрез парламента.

Софийският градски съд спря на 16 октомври и делото срещу него по обвинение, че заедно с трима бивши директори на СДОТО не са осъществили контрол и така са създадени предпоставки за подслушване на граждани. Делото бе засекретено. СГС осъди вече на 4 г. затвор ефективно Цветан Цветанов по друго дело - за отказаните искания за подслушване на Орлин Тодоров. Очаква се това дело да бъде гледано от втората инстанция САС на 12 ноември и най-вероятно то също ще бъде спряно.

Софийски окръжен съд (СОС) пък няколко пъти отлага делото, по което зам.-председателят на ГЕРБ е обвинен за клевета срещу съдия Мирослава Тодорова. Наскоро той сам официално поиска свалянето на имунитета си, за да може делата срещу него да продължат и обяви, че е внесъл в деловодството на Народното събрание писмо. Предстои обаче процедура.

Миналата седмица Сотир Цацаров заяви, че ще бъде поискан имунитетът на поне петима депутати. Със сигурност това са имунитетите на Цветанов и Волен Сидеров, както и на Сергей Станишев, който сега е евродепутат. Преди това съдът спря делото срещу лидера на "Атака" за инцидента на летище Варна заради имунитета му. Сидеров е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда на полицай и хулиганство.

В края на септември бе спряно и делото за загубени 7 секретни документа на ДАНС, МВР и МО срещу Станишев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във