Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът срещу Виолета Николова не започва

Днес 32 състав на СГС не даде ход на третото поред заседание по НОХД № 1905/2013 - срещу Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенция по вписванията, Раина Иванова и Тотка Стоилова по чл. 219 ал. 2, чл. 202 ал. 2 т.1 вр. чл. 201 от НК. Причината е заболяване на подсъдимата Райна Иванова, която е представила болничен лист, съобщиха от съда.


Трите бивши държавни служителки са обвинени за самораздадени парични бонуси. От началото на процеса защитата на обвинаемите се гради на тезата, че и други изпълнителни директори на агенцията са си раздавали сами бонуси без одобрението на министъра на правосъдието. Прокуратурата обаче е на мнение, че това се случвало преди да бъде променена нормативната уредба и преди да се въведе изричното изискване изпълнителният директор на Агенцията по вписванията да получава допълнително материално стимулиране само и единствено след разрешение от министъра.


На 16 април тази година Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.


Освен срещу Николова, обвинителният акт е и срещу Райна Иванова - директор на дирекцията Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността при Агенцията по вписванията, и срещу Тотка Стоилова - финансов контрольор в Агенцията по вписванията. Наложен е запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова по искане на СГП. Прокуратурата обвинява Николова за това, че за периода 19 юли - 19 декември 2011 година, като изпълнителен директор на Агенцията в съучастие с Райна Иванова, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери - 53 000 лева. Тя е превишила правата си по чл. 11 на издадена от министъра на правосъдието Наредба от 2004 г.


Тотка Стоилова - финансов контрольор в Агенцията по вписванията, е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения. От юли до декември 20011 година обаче, според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова. Мярката за неотклонение на трите е подписка. За присвояването законът предвижда наказание конфискация. Заради това е и наложеният запор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във