Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът в Добрич разреши въпросът с липсващите пакети „недействителни бюлетини“

Втори състав на Административен  съд - Добрич потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Балчик, в частта с която е обявено разпределението на заявените предпочитания за отделните кандидати за общински съветници по листата на Местна коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). В останалата част решението е влязло в сила.

Оспореният резултат за общински съветници в Белия град стигна до Върховния административен съд, който даде указание за ново разглеждане от друг състав на Добричкия административен съд. Да се разреши въпросът с липсващите пакети „недействителни бюлетини“ в две от секциите - №11 в ОУ „Антим I“ в Балчик и № 32 в Соколово, бе едно от указанията.

При първото произнасяне Добричкият административен съд уважи частично жалбите на двама кандидати за съветници от същата коалиция срещу обявените преференции и върна книжата на Общинска избирателна комисия за съобщаване на действителните резултати. Тогава бе установена и липсата на недействителни бюлетини.

В края на 2019-а бе даден отново ход на делото в Добрич. На заседанието са разпитани председателите, заместник-председателите и секретарите на въпросните две секции. Липсващите общо 97 бюлетини – 50 броя в 32-ра секция и 47 броя в 11-а секция, не са открити. Според свидетелите обаче те са били там. Посочили са, че недействителните бюлетини в голямата си част са били празни, в други е имало зачерквания за двама кандидати, имало е и бюлетини с рисунки. Категорични са, че бюлетините са се виждали от цялата СИК, както и от присъстващите при преброяването, като не е имало спорове или подписани протоколи с особено мнение.

Председателите и на двете секции са от Местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). От кандидати на същата коалиция са жалбите срещу резултата. Съдът определи оспорването като неоснователно и следва да бъде оставено без уважение, а решението в обжалваната му част да бъде потвърдено.

Решението може да бъде оспорено пред Върховен административен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във