Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът в Харманли не даде ход на делото за наводнението в село Бисер

Районният съд в Харманли не даде ход на делото за наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 година, когато след скъсването на стената на язовир "Иваново" висока вълна заля селото и осем души загинаха, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Хасково.

Подсъдима по делото е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, според чиято защита тя не е могла да присъства лично по здравословни причини. Изслушани са били и мотивите на другите участници в делото - прокуратурата и представители на наследниците на част от починалите. Нередовно призовани са били и част от пострадалите, казаха от съда.

Делото вече обиколи няколко съдебни и прокурорски инстанции. Узунова е обвинена, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и план за това, не е организирала и контролирала мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира и не е осъществила поддръжка и ремонт на водоема, с което е допуснала наводнението по непредпазливост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във