Параграф22 Weekly

§22 Новини

Съдът в Пещера отсъди глоба заради клевета във Фейсбук

Жена от Пещера беше осъдена да заплати близо 20 000 лева заради клевета във Фейсбук, съобщи bTV. Присъдата е постановена от районния съд в Пещера.


Осъдената жена била наета от фирма за почистване в Нюкасъл, собственост на българи, но по-късно напуснала по свое желание. Според ищците, по неизвестни причини тя ги набедила за измамници в публикация в социалната мрежа, като освен това ги обидила.


Версията на осъдената жена е, че обидите са написани от друг от фалшив неин профил във Фейсбук.


Адвокатът Марин Марковски, чиято кантора защитава осъдената на втора инстанция коментира, че деянията в социалните мрежи са трудно доказуеми, защото единствената кореспонденция в интернет с ясен автор е тази с електронен подпис.


"През Фейсбук е по-трудно да се докаже, защото всеки може да генерира нечий профил или да използва чужд", коментира и адвокат Александър Кашъмов. Адвокат Марковски използва случая, за да насочи вниманието към друг проблем - в новия Наказателен кодекс отпадат лишаването от свобода като най-тежко наказание за обида или клевета, като се заменя с глоба. "Има психопати, които са готови да си плащат", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във