Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът възстанови Мирослав Николов като шеф на ДФ "Земеделие"

Бившият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов е възстановен на работа с решение на Софийския районен съд, съобщава „Труд", позовавайки се на свои източници. Според него на Николов трябва да бъдат изплатени всички заплати за времето, през което е бил неправомерно освободен - това е периодът от 10 юли досега. Това прави четири месеца и половина."Да, информацията е вярна. Съдът излезе с това становище, което доказва, че на 10 юли т.г. аз бях освободен от нелегитимен управителен съвет и без необходимото мнозинство от 8 гласа „за", заявява пред изданието Николов.

Сред мотивите на съда е и телевизионно интервю на бившия аграрен министър Димитър Греков, в което той обявява, че на 9 юли целият управителен съвет на фонд „Земеделие" колективно е подал оставка. На 10 юли Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са освободени от същия управителен съвет, за който министърът твърди, че предният ден е подал оставка. Сред доказателствата по делото няма документ, който да доказва, че управата е била назначена отново.

Извън този казус обаче решението за отстраняване на Николов е взето със 7 гласа "за", но за мнозинство от две трети гласовете трябвало да са 8, според съда. Цяло лято бившият министър Димитър Греков и шефът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов водеха война. И двамата подаваха сигнали в прокуратурата един срещу друг.

Има подозрения, че Николов е одобрил, но умишлено не е подписал над 1000 проекта за селски туризъм и микропредприятия, за да запази поста си. Вчера той отвърна, че всъщност проектите се забавили заради неясни правила.
„Проектите на канапето се натрупаха, защото до последно Министерството на земеделието си сменяше позицията да се субсидират ли скъпите возила за селски туризъм или не. Четири дни след финалното решение на този казус одобрихме проектите, а ако не бях сменен неправомерно, щяхме и да ги подпишем. Видяхте, че след отстраняването ми пак бяха сменени правилата за луксозни возила и се реши въобще да не се субсидират", каза Николов.

От фонд "Земеделие" имат намерение да обжалват решението на съда. Оттам подчертаха, че това е решение на първа инстанция.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във