Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът задържал кмета на Несебър само заради Спецпрокуратурата

Според защитата Николай Димитров стои без основание в ареста. Това заяви за bTV Ина Лулчева, адвокат на новоизбрания кмет на Несебър. По нейни думи, когато нещо е незаконно, не може да се направи прогноза колко време ще остане в ареста. Тя обясни, че кметът е задържан само защото свидетел твърди, че през август друг обвиняем го е попитал дали ще им съдейства за изборите срещу заплащане. Самият Димитров само веднъж е разговарял с въпросния свидетел.

Според адвоката става въпрос за безпрецедентен казус. Лулчева заяви, че воденето на Димитров с белезници до сградата на общинския съвет е демонстрация на "засилена грижа", тъй като е ясно, че той няма да избяга. Тя изтъкна и че със случая за купуване на гласове се е заела Специализираната прокуратура, въпреки че досега с този вид престъпления са се занимавали окръжните прокуратури. Моето обяснение е, че единствено чрез Специализираната прокуратура беше сигурно, че те ще бъдат задържани, друг съд не би ги задържал, посочи адвоката.

Според нея в нито един от обвиняемите не са намерени списъци с хора и нито един от разпитаните не е заявил, че е получил пари от тях. Ако се водеше нормално разследване, щяха да се съберат доказателства, да се разпитат свидетели и чак тогава да се прецени вината, посочи Лулчева. Тя изрази мнение, че задържането има политически характер.

Когато задържаш кмет и общински съветници два дни преди изборите, това е опит за намеса в изборите, отсече Лулчева.От ЦИК обявиха, че не могат да се произнесат по казуса и оставиха решението в ръцете на областния управител на Бургас.

Адвокат Ина Лулчева поиска по-лека мярка за клиента си от съда, но й беше отказано.Вчера Димитров положи клетва като кмет, след което беше конвоиран обратно в ареста в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във