Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът заличи 14 партии през 2014 г.

Общо 14 политически партии са прекратили съществуването си с решение на Софийския градски съд (СГС) през миналата година, съобщава в. "Сега", като се позовава на информация от пресцентъра на съда. Законът за политическите партии (ЗПП) изисква информацията за всички формации да е качена в специален, публично достъпен регистър на сайта на СГС, който извършва регистрацията. Регистър обаче все още няма заради липса на пари и персонал. Съдейки по данни на Сметната палата, общият брой на партиите в момента е около 170.

Според закона всяка партия може да преустанови сама съществуването си, като се слее с друга, раздели се или се саморазпусне. СГС може да разтури политическа формация, ако системно нарушава разпоредбите на ЗПП или дейността й противоречи на конституцията. Както и ако не е участвала 5 г. на местни и национални избори от последната си регистрация или не е подавала годишните си финансови отчети пред Сметната палата две последователни години. Последните две хипотези най-често се оказват причина за заличаване, тъй като са сигнал, че на практика партията е престанала да функционира.

Единствената по-известна формация сред отпадналите за миналата 2014 г. от политическия пейзаж е екстравагантната Бирена партия на България. Останалите са Конституционен съюз, Социално-либерално движение "Справедливост", Българска национална екологична партия-Велико Търново, Либерален съюз "Нов избор", Национален съюз Народна партия, Българска партия "Бъдеще" (БПД), Общински съвет за Стара Загора, Обединение за възраждане, Граждански съюз "Спасение за Червен бряг", Движение за Бургас, Българска аграрна партия, Движение за свобода и справедливост, България за всички. За тази година до момента е заличено Движение "Аз живея тук".

Създаването на публичен регистър бе регламентирано с приети през март 2014 г. промени в ЗПП. В края на март партия "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев поиска Висшият съдебен съвет да наложи дисциплинарни наказания в СГС заради неизпълненото законово задължение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във