Параграф22 Daily

§22 Новини

Сухеил ал Мазруей: Енергоизносът от Русия е незаменим!

Руският петрол е необходим на енергийните пазари и никой от производителите не може да замени Руската федерация нито при нефта, нито при газа”, заяви на голямата международна браншова конференция в катарската столица Доха министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухеил ал Мазруей.

Подобно послание преди 3 дни отправи и неговият катарски колега, който специално заяви, че държавата му няма как реално да доставя на ЕС количествата газ, които Евросъюзът обявява, че разчита да вземе, за да замени руското синьо гориво.

Ройтерс предава и думите му, че според него ОПЕК + (клубът, който обединява световната организация на производителите на петрол и Русия в картел), не бива да се поддава на политически влияния и да се „разсейва”. Преди седмици управляващите престолонаследници на 2-те възлови арабски страни в организацията – Саудитска Арабия и ОАЕ не пожелаха не просто да им дойде на крака президентът на САЩ Байдън, но дори и телефонни разговори с него за замяна на руските горива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във