Параграф22 Daily

§22 Новини

Сухопътните войски и гранична полиция ще обхванат критичните точки по зелената граница и ГКПП-та

На първия етап започваме съвместно мероприятие между сухопътни войски и гранична полиция. Това ще обхване критичните точки на зелена граница и около ГКПП-та. Това каза в предаването „Събуди се” по Нова телевизия заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев във връзка с мерките, които МВР ще предприеме по повод засиления бежански натиск. Гунев каза, че ще има засилено присъствие на гранична полиция и на армия в критичните точки, както на зелена граница, така и около ГКПП. „Това ще се случи във вторник. Организацията тече в момента”, обясни Гунев. По думите му ще се засили присъствието там и на техниката.

Според него на този етап не е необходимо, МВР да изпраща още служители, защото няма увеличение на бежанския поток в следствие на това, което се случва в Македония. Заместник-министърът посочи, че внимателно се наблюдава ситуацията в Македония. Той изтъкна, че ситуацията в Македония, Гърция и Турция е много сложна, защото правителствата са нестабилни. „Въпросът, който си задаваме всички, е дали тази маса може да тръгне към България? Ние имаме няколко причини да смятаме, че това няма да стане. Първата е, че тук не е свободен транзитен коридор, както е през Македония. Тук границите се охраняват много строго”, допълни Гунев и добави, че вътрешността на страната се охранява строго. Според него непрекъснато се провеждат операции на изход от България, тъй като никой от хората, които преминават през страната не иска да остават тук, а искат да продължат транзитно от тук. „За съжаление за тях е много трудно, тъй като ние полагаме всички усилия да ги задържим и ако те искат да получат бежански статут, кандидатстват за такъв, настаняват се в домовете за бежанци и така ние възпрепятстваме тяхното излизане.

През последните 6 месеца сме задържали близо 15 000 души. Тези 15 000 души 1/3 са хванати на вход, другите вътре в страната, и третите опитващи се да излязат”, коментира Филип Гунев. Той посочи, че ако се появят хора на българо-македонската граница те няма да бъдат пуснати. „Ако някои направи опит да влезе през зелена граница ние по законен път можем да го върнем в Гърция”, заяви относно бежанците, идващи от южната ни съседка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във