Параграф22 Daily

§22 Новини

Съобщението за минирането на летището в Омск в деня на хоспитализацията на Навални идва от Германия

Съобщението за минирането на летището в руския град Омск, постъпило в деня на хоспитализацията на Алексей Навални, е дошло от Германия. Това съобщи пред ТАСС Сергей Потапов, зам.-началник на разследващия отдел на Департамента по транспорта на Министерството на вътрешните работи на Русия за Сибирския федерален окръг, сочи ТАСС.

Сутринта на 20 август тази година, на имейл адреса на Ленинския окръжен съд в град Омск, е изпратено електронно писмо с информация, че в града са минирани едновремнно сградите на съдилищата, ЖП гарата, пощата, банките и летището. Служители на Росгвардия, полицията и водачите на служебни кучета са обискирали всички посочени сгради и не са открили никакви експлозиви. По време на проверката от летището са били евакуирани 180 посетители и 58 служители, с изключение на службите за безопасност на полетите.

"По време на разследването бе установено, че анонимното съобщение е изпратено чрез услуга, която предоставя безплатни временни адреси за електронна поща. Сървърите на тази пощенска услуга се намират на територията на Федерална република Германия", казал Потапов. В тази връзка полицията е изпратила искане за правна помощ до Германия, за да идентифицира собственика на пощенската кутия, от която е изпратено съобщението. Полицията ще провери и допълнителни версии за "миниране" във връзка с информация в медиите, че това е направено за да се предотврати аварийно кацане на самолета с Навални в Омск. По-рано блогърът благодари на пилотите, които са кацнали самолета в Омск, въпреки че той е „миниран“.

Потапов добави още, че "доколкото информацията за „минирането“ на летището не е публично оповестявана от органите на реда, възниква въпросът откъде, от какви източници тези сведения са стигнали до едно от лицата, въвлечени в доследственната проверка. Откъде господин Навални, лежащ в клиника Charite в Берлин, и по съобщенията от там едва-едва дошъл на себе си, е получил такива сведения", запитал представителят на транспортната полиция.

По фактите е образувано наказателно дело за съзнателно невярно докладване за акт на тероризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във