Параграф22 Daily

§22 Новини

Съпругата на Яне Янев напуска СГС

Съпругата на премиерския съветник Яне Янев – Галя, сама реши да напусне Софийския градски съд, където работи като съдебен помощник. Вчера Янева е подала молба за едностранно прекратяване на трудовия договор с 30-дневно предизвестие (чл. 326, ал.1 от Кодекса на труда). Молбата е разписана, но едномесечният срок започва да тече от 22 февруари, тъй като до края на седмицата Галя Янева е в болнични, пише "Правен свят".

Това може да се приеме за финал на драмата около Янева, която получи втория най-слаб резултат от атестационния тест за съдебни помощници, който бе проведен от ръководството на градския съд. Повече от месец председателят на СГС Калоян Топалов обаче не можеше да освободи от длъжност Янева, защото тя излизаше в постоянни болнични. Стигна се до там, че накрая излезе в болнични за 30 дни, а ръководството на СГС обжалва листа пред ТЕЛК. Все още няма произнасяне по този случай.

Същевременно друг съдебен помощник – Албена Йонидова (с най-слаб резултат на теста), пък е завела дело срещу СГС за незаконно уволнение. Тя бе освободена от длъжност на 11 януари. Но сега иска да бъде възстановена и да получи обезщетение за 6 месеца заради незаконно уволнение (на основание чл. 344 от КТ).

Междувременно градският съд обяви конкурс за 17 съдебни помощници. Срокът за подаване на документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във