Параграф22 Daily

§22 Новини

Със съдебната власт не трябва да се прави политическа търговия

Ако има сериозни аргументи срещу обосновката в някои текстове от законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), аз съм склонен да отстъпя от дадените предложения. Министърът – също. Няма обаче място за отстъпления, когато сме убедени, че дадено предложение е правилно, но то не би срещнало политическа подкрепа и по тази причина да осъществяваме някаква политическа търговия. Не смятам, че със съдебната власт трябва да се прави политическа търговия.

Това коментира днес заместник-министърът на правосъдието Петко Петков в предаването "Преди всички" на БНР.

Работната група по проекта за промени в ЗСВ е една от най-големите, които някога са съставяни в Министерството на правосъдието (МП), което е нормално, защото целта на политическото ръководство на министерството е била да се осигури широко представителство, заяви Петков. От друга страна, в рамките на една работна група, особено когато тя е съставена от 50 човека не може да бъде постигнато единомислие по всеки въпрос. А крайна сметка, проектът е на МП, и министерството носи отговорността за него. Това наложи организация на работата, при която се цели работната група да се обедини около конкретни концепции, които представителите на съдебната власт намират за удачни, а след това експертите от МП извършват техническата работа по написване на текстовете. На въпрос за представителността на работната група Петков подчерта, че в нея са били поканени и са участвали представители на всички професионални организации на магистратите. Той изказа специална благодарност на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) за активното участие на нейните представители в работната група дори и след като главният прокурор Сотир Цацаров изтегли представителите на ВКП.

Срещу всяко ново нещо има съпротива, не сме имали съмнение, че в момента, в който бъде публикуван за обществено обсъждане проектът за промени в ЗСВ, ще бъде направен опит той да бъде дисквалифициран като един неуспешен проект, посочи още заместник-министър Петков. Той изрично подчерта, че срокът за обществено обсъждане на проекта на ЗСВ ще бъде удължен много над двуседмичния срок по закон. Вероятно законопроектът ще бъде внесен в Министерски съвет през втората половина на юли и от там пътят му до парламента е няколко дни, прогнозира Петко Петков.

На въпрос дали този ВСС ще довърши мандата си, ако промените се приемат от парламента, такива каквито са в момента, заместник-министър Петков посочи, че „действащият ВСС може да си тръгне само с промяна в преходните разпоредби. Такава към момента не е предвидена нито в ЗСВ, нито в проекта за конституционни промени, което означава, че към този момент политическата воля е той да довърши мандата си. На мен това ми се струва полезно, тъй като това дава по-голяма сигурност на следващия състав. Както аз, така и министър Христо Иванов винаги сме заявявали, че смяна на ВСС чрез закон не е добро и полезно действие.“

Помолен да коментира думите на премиера, че ВСС не си върши работата и трябва да си ходи, Петков отвърна, че премиерът изразява волята и виждането на голяма част от българското общество, което е на това мнение. „Голяма част от съдиите, прокурорите и следователите мислят същото, което казва премиерът – че ВСС са нелегитимни и не си вършат работата добре“, каза Петков и допълни: Това не означава, че трябва с извънредни способи да разкарваме всеки, който ни е неудобен.“

Въртят се едни и същи хора, които говорят един и същи неща, обясни той по повод на активното присъствие на проф. Георги Близнашки в дебата по промените в ЗСВ. По думите на Петков, г-н Близнашки обаче не дава аргументи, например за тезата си срещу явното гласуване, а вместо това се държи като разгневен тийнейджър - обижда. „По тази причина няма как да се знаят и коментират аргументите му по същество, защото той не сочи такива“, каза Петков.

„Всеки, който участва в съдебната реформа, трябва да носи отговорност за собствените си действия. Когато се върна в съда, бих се радвал, ако ЗСВ бъде такъв, какъвто е предложен сега“, коментира още заместник-министър Петко Петков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във