Параграф22 Daily

§22 Новини

Съсобственикът на търговски център "Зимна череша" е екстрадиран от Полша в Русия

Съсобственикът на кемеровския търговски център "Зимна череша" Вячеслав Вишневски, обвинен в даване на подкуп по време на строителството на търговския център, беше екстрадиран днес от Полша в Русия. "По искане на Генералната прокуратура на Руската федерация компетентните органи на Република Полша екстрадираха директора на компанията за сладкарски изделия" Кемерово ", съсобственик на търговския и развлекателен център "Зимна череша " Вячеслав Вишневски в Русия", отбелязват от Генералната прокуратура, цитирани от ТАСС.

Бизнесменът е обвинен в извършване на престъпление по част 5 на чл. 291 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Даване на подкуп“). „Вячеслав Вишневски е ескортиран до Русия, придружен от специален конвой на FSIN“, допълват от ведомството.

Според разследването Вишневски чрез посредничеството на свой представител, е дал подкуп в размер на 7 милиона рубли на шефа на Държавната инспекция за строителен надзор в област Кемерово Танзил Комкова, във връзка с която вече е разгледано наказателно дело в съда по факта на пожар в "Зимна череша".

„Посочените средства са били преведени по сметка на контролирана фирма„ Комково “по силата на въображаемо споразумение под прикритието на плащането на проектантски услуги“, казва главният прокурор. По-късно парите са били кеширани. "В резултат на това, въпреки очевидните нарушения, Вишневски получил разрешение да възложи обекта за строителство и реконструкция", пишат още от Генералната прокуратура.

Понеже Вишневски избяга от Русия и се скри от разследването, той е бил обявен за международно издирване. През март 2019 г. той е бил задържан в Полша, след което Генералният прокурор на Русия е изпратил искане за екстрадицията му. „Търсенето на Вишневски се усложняваше от факта, че на територията на страните-членки на ЕС той имаше собственост, чуждестранни сметки, бил е резидент с правото да остане там законно“, обясниха от Генералната прокуратура. "Благодарение на координираните действия на Генералната прокуратура, предоставянето от руската страна на компетентните полски власти на значителни количества материали, потвърждаващи вината на Вишневски, е било възможно да се стигне до окончателно решение за екстрадицията му в Руската федерация", заключават от ведомството.

В Русия Вишневски ще бъде поставен под карантина за две седмици във връзка с коронавируса. "Днес обвиняемият беше приет от служители на Федералната пенитенциарна служба на Русия в Калининградска област. Поради съществуващата епидемиологична ситуация Вишневски беше настанен под карантина за 14 дни в един от калининградските центрове за задържане под стража", отбелязала официалният представител на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във