Параграф22 Daily

§22 Новини

Състав на СРС запорирал капитал от основни фирми на братя Бобокови

Състав на Софийския районен съд е наложил запор върху част от капитала на четири фирми, в които дял има бизнесменът Атанас Бобоков, твърди Сега, след проверка в Търговския регистър. Това се е случило на 21 декември чрез Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по искане на Специализираната прокуратура, която води досъдебното производство за организирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци срещу братя Бобокови. Изцяло са запориран капиталът на дружествата "Монбат Трейд" ЕООД и "Торлашка среща" ЕООД. Последното е с капитал 786 420 лв. и предмет на дейност хотелиерство и ресторантьорство. В него са апортирани над 50 дка земя във видинското село Репляна и голяма ловна хижа. Освен това фирмата е регистрирана като земеделски производител на фуражи.

Другите два запора са частични и обхващат единствено делът на Атанас Бобоков. От дружеството "Монбат Еко Проджектс" ООД с капитал 1000 лв. бизнесменът притежава 40%, а останалите са разделени между италианците Паоло Поффери и Гразини Джиовани. Във финансовите отчети на компанията е отбелязано, че активите ѝ през 2018 г. възлизат на 4 801 000 лв. Четвъртата фирма под запор е "Лубрико Трейдинг" ООД с 5000 лв. капитал, от които Атанас Бобоков притежава 36%, а другата основна част е собственост на неговия брат Пламен. Сумата на активите на дружеството през 2018 г. възлиза на 10 123 000 лв.

По-рано Пламен и Атанас Бобокови заявиха, че атаката срещу тях от държавните институции е организирана от премиера Бойко Борисов, а депутатът от ДПС Делян Пеевски се възползва, за да заграби бизнеса им. "Човекът, който е организирал цялата интрига, този, който всички познават като прекрасен актьор в последните 10 години управление, той е поне за 10 "Оскара" за главна мъжка роля, този човек е Борисов. Всички знаят. Той сега се опитва да се изживява като режисьор. Мисля, че Пеевски само се е опитвал да се възползва, той е такъв, той хваща момента. Видял е, че Борисов е тръгнал нещо да прави срещу нас и е решил в последния момент да се възползва“, казва Пламен Бобоков.

Тази седмица стана ясно, че на 9 юли, след обиските в президенството, той е задържан нeмoтивиpaнo, нeзaĸoнocъoбpaзнo и в paзpeз c гapaнциитe cpeщy пpoизвoл, дaдeни oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeĸa. Решението е на Coфийcĸия paйoнeн cъд, който отменя заповедта за задържането на Пламен Бобоков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във