Параграф22 Daily

§22 Новини

Сътрудничество в съдебната сфера между България и Франция обсъдиха на среща във ВСС

Реформата на съдебната власт в България и ролята на специализираните съдилища и прокуратури обсъдиха Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет, и Стефан Петров – член на Прокурорската колегия на ВСС, с Фредерик Дюбост – френски магистрат за връзка за района на Югоизточна Европа, и Стефани Петибон – първи съветник в посолството на Франция в България.

Срещата бе проведена по инициатива на г-жа Дюбост, с акцент върху въпроса за органите на специализираното правосъдие.

Представителите на ВСС подробно обясниха статута, функциите и правомощията на Висшия съдебен съвет и неговите органи - Пленум, Съдийска и Прокурорска колегии, като акцентираха върху отстояването на независимостта на съдебната власт.

Г-жа Дюбост коментира специализацията на френското правосъдие и отбеляза дългогодишното сътрудничество между ВСС и френския съдебен съвет. Тя анонсира, че в рамките на френското председателство на Европейския съюз ще бъде проведена и среща на съдебните съвети на страните членки.

Представляващият ВСС връчи на гостите плакет по повод 30-годишнината от създаването на ВСС, която бе отбелязана през месец септември 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във