Параграф22 Daily

§22 Новини

Съвети от бивши тайни агенти как да разпознаем дали ни лъжат

Преди 10 години, когато работех в голяма инвестиционна компания, ръководството нае бивши служители с по 25 г. стаж в ЦРУ и ФБР, за да ме научат как да разпознавам ако някой шеф на компания лъже, пише Крис Харун, основател на BusinessCareerCoaching.com. Това ми помогна значително да избягвам инвестициите в компании, които имат подвеждащи или неетични шефове.

Бившите служители на ЦРУ и ФБР, които ме обучаваха, бяха енергични, представителни и всъщност направиха цялото упражнение много забавно. Те ми показаха много видеа на шефове на компании и ме научиха как да търся знаци от езика на тялото, които показват, че даденият шеф на компания най-вероятно не казва истината. Оттогава почти винаги мога да забележа кога главен изпълнителен директор на компания или човек на ръководна длъжност лъже по телевизията или по време на интервю.

Ето четири неща, които лъжците често правят:

1. Внимавайте за дълги и многословни отговори на обикновен въпрос, на който се отговаря с да или не.
Ако ваш бизнес контакт продължава да говори и говори, докато отговаря на относително прост въпрос, има голяма вероятност да ви лъже. Трябва да се уверите, че човекът, с когото говорите, не говори обикновено по този начин. Ако той или тя говори несвързано и скача от мисъл на мисъл, когато отговаря на прост въпрос, има вероятност да не казва истината.

2. Те често не осъществяват зрителен контакт, когато отговарят на въпрос и отговорът съдържа лъжа.
Ако бизнес контакт наруши зрителния контакт, когато отговаря на въпрос, има изключително голяма вероятност този човек да ви лъже. Опитайте да попитате някой, който ви продава продукт, дали ви е съобщил всички най-важни рискове. Ако наруши зрителния контакт буквално за части от секундата, тогава той или тя вероятно лъже (освен ако това не е нормалното им поведение).

3. Наблюдавайте дали слагат ръка на устата си, когато отговарят на въпрос с лъжа.
Този признак дава изключително добри резултати. Ако забележите, че човекът срещу вас обикновено не слага ръка пред устата си, но го прави, когато мислите, че може да лъже, тогава има вероятност да не е напълно откровен.

4. Наблюдавайте дали поклащат крак, когато отговарят на въпрос с лъжа.
Хората често стават много неспокойни, когато лъжат и точно това засичат детекторите на лъжата. Ако видите някой, който в седнало положение движи или поклаща крака, тогава има вероятност да лъже (освен ако не е пил прекалено много кафе)!

Ако забележите първия от посочените по-горе признаци по време на разговор, задайте допълнителни въпроси. Ако видите втория или третия признак за засичане на лъжа, тогава има голяма вероятност никога повече да не работите с този човек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във