Параграф22 Daily

§22 Новини

Съвместният контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция отбеляза юбилей - 5 години от създаването си

На ГКПП "Капитан Андреево" бе официално отбелязана петата годишнина от откриването на Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция. Центърът бе открит през 2016 г. и през последните пет години се доказа като един от най-важните инструменти на тристранното сътрудничество по охраната на границите, противодействието на нелегалната миграция, борбата срещу трафика на хора, контрабандата и митническите нарушения.

В изказването си по време на официалното събитие главен комисар Петър Тодоров, главен секретар на МВР, заяви, че центърът е уникален по вида си и представлява доказала се форма на работещо партньорство между три съседни страни: две държави членки и държава кандидат за членство в ЕС в лицето на Република Турция. "Опитът ни през годините показва, че колкото по-активно се използват възможностите на съвместния център от всички ангажирани институции, толкова по-добри са резултатите от тяхното професионално взаимодействие. Това води след себе си и до още по-интензивен обмен на информация и своевременни действия във всеки отделен случай."

Ръководителят на гръцката делегация, генерал майор Димитриос Малиос, заяви, че отбелязването на петата годишнина на съвместния контактен център демонстрира общата воля и готовност на трите държави да си взаимодействат още по-ефективно в отговор на общите предизвикателства за сигурността. Ръководителят на турската делегация Мехмет Акташ, генерален директор на Националната полиция на Турция, сподели, че съвместният контактен център е един от най-добрите примери за засилено регионално сътрудничество и модел на взаимодействие в отговор на предизвикателствата на нелегалната миграция, трансграничната организирана престъпност в различните й форми и проявления.

В края на официалното събитие главният секретар на МВР изрази още веднъж увереност, че съвместният контактен център ще продължи да се развива и доказва и в бъдеще като символ на взаимно доверие и ефективно партньорство между България, Гърция и Турция. Ръководителите на трите делегации заявиха единодушно ангажимент, че дейността на центъра може да се промотира като добра практика, която и други държави да последват и прилагат в техните региони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във