Параграф22 Daily

§22 Новини

Създаването на третата колегия във ВАС е под въпрос

Съществуването на третата, т.нар. касационна, колегия във Върховния административен съд (ВАС) е под въпрос. Причината - тя не може да бъде обезпечена кадрово. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет при обсъждането на предложение за отпускане на 5 нови щатни бройки за ВАС. За да функционира третата колегия що-годе нормално, без да бъдат  натоварени допълнително останалите съдии, председателят на ВАС Георги Колев искаше нови 10 щатни бройки.

Но днес шефката на Комисията по предложения и атестиране Милка Итова заяви, че могат да бъдат отпуснати само 5, сочи "Правен свят".

Георги Колев обясни, че е искал бройките, за да може третата колегия да заработи, но, при това положение, щял да предложи на колегите си да отменят решението на Пленума за създаването на касационната колегия. Защото, без ресурси, няма как да бъде създадена, посочи още председателят на ВАС.

Шефът на ВКС Лозан Панов обаче заяви, че ще гласува "въздържал се", защото във ВАС има 88 съдии, а във ВКС - 110. Общият брой на върховните съдии бил прекалено голям в сравнение с останалите европейски държави. "Като говорим за оптимизиране, това няма как да не обхване и върховните съдилища. Законодателят прилага категория, според която много дела стигат до върховно ниво. Няма как това да не обезценява стойността на тази професия", все пак заяви Панов.

Юлия Ковачева отбеляза, че ВАС е изключително натоварен и там се гледат тежки и обемни дела. За да се реши въпросът с натовареността, са необходими законодателни промени, но поради липсата на такива, тя смята, че единственото, което може да направи ВСС, е да отпусне допълнителни бройки. ВАС трябва да бъде съд, който основно се занимава с тълкуване на законодателството и разглеждането на тежки и сложни дела, а административните съдилища да бъдат равномерно натоварени, коментира още Ковачева.

А по отношение на създаването на третата колегия, тя изрази своите резерви, каза, че съдиите не трябва да бъдат разделяни на касационни и първоинстанционни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във