Параграф22 Daily

§22 Новини

Светла Бъчварова е готова да се откаже от имунитета си на народен представител

Светла Бъчварова е готова да се откаже от имунитета си на народен представител. Това каза тя за БТА в коментар на искането на главния прокурор Сотир Цацаров.

По досъдебно производство на Софийската градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия /ССА/ Светла Бъчварова-Пиралкова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията в размер на 1 326 671,36 лева.

От 2011 до 2014 г. бях без имунитет и тези въпроси се разследваха, събра се информация, посочи Бъчварова. По думите й нищо притеснително няма в този договор. Той е за съвместна дейност между Добруджанския земеделски институт и фирмата, която работи там, не е за наем, не е за аренда, отбеляза Светла Бъчварова.

След мен има четирима председатели на Селскостопанската академия, договорът си действа, два пъти е преподписван и не мога да разбера сега как са направени тези изчисления, при положение че той е изпълняван само през 2010 г., отбеляза Светла Бъчварова.

Тя обясни, че това са стандартни договори за съвместна дейност, при които сортове, собственост на ССА, се отглеждат от фирмата, произвеждат се семена и след това се връщат на Института за продажба. По думите й тези договори могат да бъдат прекратени по всяко време.

Бъчварова отбеляза, че Добруджанският земеделски институт е най-големият производител в България на семена при пшеницата. По мое време около 2500-3000 тона семена годишно се произвеждаха и продаваха, този институт е единственият в Академията, който не получава субсидии и има 4-5 млн. лева приходи от продажба на семена, добави тя.
Учудва ме - ако договорът е бил неизгоден, през 2011 г. и 2012 г. не е имало никакъв проблем да бъде прекратен, точно обратното - той е анексиран, като последният анекс е с друга фирма, коментира Бъчварова.

За причините за атаката срещу нея депутатът от "БСП лява България" отбеляза, че е един от най-сериозните участници в дискусиите по земеделие и ще продължи да отстоява да има Селскостопанската академия. Или някой иска земята, предположи Бъчварова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във