Параграф22 Daily

§22 Новини

Светът е изправен пред заплахата на „четиримата конници на Апокалипсиса”

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви пред Генералната асамблея, че светът е изправен през заплахата на „четиримата конници на Апокалипсиса”, съобщават медиите.„Виждам сред нас четирима конници – четири надигащи се заплахи, които ще подложат на опасност постигнатия напредък през XX век и ще създадат опасност за възможностите на XXI век”, заяви той.

Първият конник е „високото геостратегическо напрежение”. Гутериш обърна внимание на нарастващата ядрена заплаха и подчерта, че международните конфликти предизвикват страдания сред хората. Вторият конник е климатичната криза. Според генералния секретар, средната температура в световен мащаб се е увеличила и милиони видове животни са заплашени от изчезване. Третият конник е „растящото глобално недоверие” – в световен мащаб пада доверието в политическите институции, двама души от всеки четирима живеят в страни с растящо неравенство. Все повече хора започват да се съмняват в ползата от глобализацията.

Последният конник, според Гутериш, е „тъмната страна на цифровизацията”. Генералният секретар подчерта, че новите технологии се използват за престъпления, за разпалване на омраза, разпространение на невярна информация и експлоатация на хората.

Четиримата конници на Апокалипсиса са споменати в „Откровение на Йоан”, 6:1-8. Те са описани като Завоевателя, Войната, Глада и Смъртта и са предвестници на Страшния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във