Параграф22 Daily

§22 Новини

Свилен Максимов осъди на първа инстанция НАП заради теча на лични данни

Русенският бизнесмен Свилен Максимов осъди на първа инстанция Националната агенция за приходите (НАП) за сумата от 1 лев заради изтичането на личните му данни при хакерската атака на 15 юли миналата година. Решението е на Административния съд в Русе.

Собственикът на „Нетуоркс България“ предяви иск срещу НАП, след като стана ясно, че е сред милионите българи, чиито лични данни бяха неправомерно разпространени при атаката. За претърпените неимуществени вреди Максимов не поиска огромна сума, а символично обезщетение от 1 лев като морално възмездие.

След като узнал, че е сред потърпевшите, бизнесменът започнал да изпитва унижение, срам, безпокойство и притеснение за възможна злоупотреба с личните му данни, които вече станали достъпни поради неприложени от НАП подходящи мерки за тяхната защита. Сменил личната си карта и адреса, вписан в нея, станал затворен и мълчалив и се тревожел, че ако се случи нещо с банковите сметки на дружествата, които управлявал, няма да бъде в състояние да плати заплатите на служителите. Разпоредил да се проверяват ежедневно сметките, за да се установи дали няма нерегламентирани движения по тях.

Освен 1 лев НАП е осъдена да плати и законната лихва върху тази сума от датата на предявяване на исковата молба – 14 февруари 2020 г., както разноските по делото в размер на 840 лева.

Решението на Административния съд в Русе не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в двуседмичен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във