Параграф22 Daily

§22 Новини

Сводникът Гаргата се хвали: С пари от Италия накупих мерцедеси и имоти

В Италия се изкарват големи пари, имам мерцедеси, ауди, апартаменти в Ботевград, а и имот в село Трудовец, хвалел се пред познати Галин Бенчев-Гаргата. В махалата шушукали, че печели от сводничество в чужбина и за 2-3 г. се е замогнал без ден трудов стаж, пишат медии.

Възходът му обаче не трае дълго. Вместо в слънчева Италия, той попада в ареста, а след време обикаля и затворите. Още през април 2012 г., притиснат от доказателствата на прокуратурата, Гаргата сключва споразумение и е осъден на 3 г. затвор условно. Но не се кротва и пак се оказва на мушката на правосъдието, сочи Флагман.

По ново дело на Специализираната прокуратура в София Галин Бенчев и още 5-има са обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на жени и склоняването им към проституция, действала в Италия от 15 октомври 2011 г. до края на 2014 г. Всички по онова време живеят в съседни апартаменти в един блок в Ботевград. Сред тях са сестрата и братът на Гаргата - Пенка и Петко Сенатора, двама от племенниците му и жена, с която живее под един покрив и му е родила дете.

Гаргата командвал родата, определял тарифите за сексуслуги и местата за проституиране на пътя между курортните селища Марина де Лесина и Сан Северо в Южна Италия. Намира квартири и обещава да пази жените „да не им се случи нещо“. За отбивките на пътя, на които проститутките привличали клиенти, казвал, че са му отстъпени от албанците, на които трябва редовно да се отчита.

Гаргата набира момичетата от Ботевград и близки села с обещанието, че на ден в Италия могат да си докарват по 400-600 евро. Някои от тях пътували с бус или кола през Гърция до Сан Северо и близкия град Торе Маджоре. Гаргата първо наел апартамент, а после къща в лозя край магистрала SS16. Свидетели казват, че от терасата той дори можел да наблюдава труженичките на пътя. Жените наричали къщата „месария“ (от италианската дума masseria-ферма). Ходели до магистралата пеш. Проституирали от 10 ч до 17,30-18 ч, но не и по тъмно. Конкурентки им били не само италианки, но и румънки. Гаргата им носел храна и прибирал част от заработката.

Секструженичките трябвало да му дават между 50 и 90-100 евро на ден за „място и закрила“. Някои се противели, че ако си платят „рекета“, ще им остане толкова, колкото изкарват и в България. Сексуслуга за не повече от 10 минути, например „свирка“, им струвала 20 евро, а от 30 евро нагоре плащали „за друго“ в зависимост от екстрите и времетраенето. В продължение на месец И. Р. изкарва средно по 200 евро на ден. Връща парите за превоза до Италия и за наема. Гаргата не спазва първоначалната уговорка и вместо по 20-30 евро на ден, иска ту по 50, ту по 80 евро от заработката. Обикновено проститутката предава парите на Петко Сенатора, а той на брат си. На втория месец И. Р. се прибира в България, но се връща отново през лятото и есента на 2012 г.

През това време Гаргата се запознава с Цв. М. Двамата излизат на срещи, Гаргата се фука с лъскаво ауди. „Разполагаше с много пари, джобът му беше издут от пачки, черпеше ни и се хвалеше, че имал връзки с полицията и никой не можел да му каже нищо“, разказва Цв. М. Гаргата u предлага да замине с него. Казва u, че в Италия се „работи на пътя“, но за „много хубави пари“. Цв. М. е безработна и приема предложението. Заминава със сестра си и още едно момиче, но е разочарована.

Случва се жените да остават без лични карти под предлог, че при боса и хората му документите ще са „на сигурно място“. На отбивките не може да се проституира без разрешение, води се строга отчетност. Веднъж две от момичетата пробват да изкарат пари без сводниците, но за по-малко от два часа ги хващат и вече са принудени да плащат вместо 50 по 90 евро на ден за „наказание“.

На магистралата „продавачките на любов“ изкарват средно по 150-200 евро на смяна, а в по-силните дни и по 250 евро. Най-оборотната стига до 450 евро на ден, но други не се радват на достатъчно и платежоспособни клиенти и не успяват да изкарат повече от 100 евро.

Разследващите разкриват, че само през 2011 г. - за близо 8 месеца, са направени над 100 превода на суми между 50 и 1999 евро, при които са трансферирани общо 36 376 евро (равни на 71 000 лв.). Колко точно пари са пратени в България през годините не е ясно. Но дори, след като на 26 август 2011 г. Гаргата е задържан в ареста за около месец и половина (с него са арестувани брат му и още един мъж), част от жените продължават да проституират край италианската магистрала и да дават уговорените отчисления.

Според една от версиите разплитането на трафика започва след разработка от пролетта на 2013 г. На процеса подсъдимите твърдят, че са изкарали парите с къртовски труд на полето - с бране на броколи, а и с транспортна дейност. Версията им обаче е оборена с доказателства, събрани от Специализираната прокуратура в София. В резултат и апелативният, и Върховният съд отхвърлят тезата, че парите са изкарани в селското стопанство. Нещо повече - магистратите приемат, че валутата е пращана така, че да не бъде проследена.

Пред спецсъда една от жертвите заявява, че не иска да е частен обвинител и граждански ищец по делото. „Дошла съм тук (в залата-б. а.), за да ми върнат парите. Никой не ме е накарал да отида в Италия. Работила съм като проститутка и преди да замина. Плащах рекет на Галин (Гаргата) по 50 евро всеки божи ден“, казва тя. Отрича се от първоначалните си твърдения, че е била бита. От показания, дадени пред съдия още докато тече разследването, се отмятат и други свидетели. Въпреки това специализираната прокуратура събира достатъчно улики, за да разобличи организаторите на схемата. Обвинителният акт по делото е внесен в съда от прокурор Детелина Ганчева.

Първите присъди са произнесени на 25 януари 2017 г. Гаргата е осъден на 8 г. и 40 000 лв. глоба по 6 обвинения. Според мотивите към присъдата групата му е действала от 15 октомври 2011 г. до края на 2014 г. Втората инстанция - Апелативният специализиран съд, намалява наказанието от 8 на 7 г. и глоба от 30 000 лв. Останалите също получават сурови присъди, които през април 2017 г. са редуцирани от апелативните магистрати. Наказанието на брата на Гаргата - Петко, е намалено от 7 на 5 г. и 20 000 лв. глоба. По 5 г. затвор за участие в престъпна група, са наложени на Чопи и братовчед му.

На сестрата на Гаргата - Пенка, в крайна сметка са отредени 3 г. условно с 4 г. изпитателен срок и 1200 лв. глоба. За разлика от останалите тя е призната за виновна и за държане на цигари без бандерол. Жената на Гаргата отървава пандиза с 3 г. условно. Съдиите проявяват снизходителност, защото има хлапета, за които да се грижи. Тя и Гаргата се грижели за 4 деца. Магистратите вземат предвид, че трима от групата вече са осъждани за трафик на жени и сводничество през 2009-2011 г. ВКС отказва повече милост и потвърждава наказанията им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във