Параграф22 Daily

§22 Новини

СЗО: Здравното състояние на българските деца и младежи е най-лошо в Европа

СЗО препоръчва училищата да бъдат последните затваряни и първите отваряни при пандемия, но при спазването на мерки и при минимален риск за учителите, повечето от които са в рискова група на по-възрастните хора.

Другото важно е честото тестване с неинвазивен метод. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Михаил Околийски, представител на СЗО за България. "Училището не може да се разглежда като изолирано място. Родителите трябва да разберат кое е най-доброто за децата", допълни той. И обясни, че в тестването няма нищо обезпокоително, въпреки притесненията и опасенията на част от родителите. Днес ще има работна среща между СЗО, министъра на здравеопазването, г-н Пеканов като вицепремиер по еврофондовете, министерствата на културата, на туризма и ще се опитаме да начертаем добрите практики, по които да вървим, каза Околийски.

"Ние наблюдаваме с много голяма тревога здравното състояние на българските деца и младежи, а той е най-лошо в цяла Европа. Българските деца пушат най-много, пият най-много, нямат връзка с родителите си и се превръщат в едни млади хора, чието бъдеще е в риск", заяви той.

Михайл Околийски коментира и темата за третата доза при поставянето на ваксини. "Според мен да се говори за трета доза, е несъстоятелно при 16 - 17% ваксинирани", категоричен е Околийски. Той допълни, че България е много добър пример по отношение на даряването на ваксини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във