Параграф22 Daily

§22 Новини

„ТАД Груп“ хакнали и пръскачките край парламента, за да клатят политическата система

Тримата обвинени в тероризъм от фирмата „ТАД Груп“ заради пробива в Националната агенция за приходите (НАП) са хакнали и сървъра на поливните системи пред парламента и така също са създали нестабилност в цялата политическа система. Това стана ясно от думите на Евгения Станкова, която завежда отдел „Антитероризъм“ в Специализираната прокуратура, преди спецсъдът да разгледа искането на държавното обвинение за постоянен арест на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, сочи Lex.bg.

Той беше арестуван вчера сутринта на летището в София, след като се върна в България с полет от Истанбул. Тодоров беше обявен за издирване, след като на него и на служителите му Кристиян Бойков и Георги Янков бяха повдигнати обвинения в тероризъм заради кибератаката в НАП, която доведе до изтичане на данни на милиони българи.

От обясненията на прокурор Станкова стана ясно, че според обвинението целта на кибератаката е била дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението. „Целта на цялата дейност е да бъде създадена социална нестабилност – срещу действащата в момента политическа система, форма на управлението. Дейност, насочена срещу населението“, каза прокурор Станкова, след което даде за пример и хакването на поливните системи, чиято цел била с активиране на пръскачките да се затрудни движението на високопоставени държавници и оттам да се създаде нестабилност в държавното управление.

„Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването, което пък от своя страна може и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че създавайки такава нестабилност, това води след себе си веднага нестабилност на цялата ни политическа система“, обясни Евгения Станкова.

Останалите доказателства срещу обвинените в тероризъм включват показания на служители на НАП, от които е станало ясно, че са копирани ЕГН-та, регистрационни номера на автомобили и други лични данни. Разпитани служители на „ТАД Груп” пък казали, че е имало избирателно търсене на фирми, копиране на данни на висши държавни служители и данни от популярна хазартна игра.

Според прокуратурата две седмици преди изтичането на данните от НАП, данни са били предоставени на сайта „Биволъ”, а един от обвиняемите имал скрит чат със собственика на сайта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във