Параграф22 Daily

§22 Новини

Таксиджии на бунт заради „Юбер”, бизнесът им застрашен от незаконна конкуренция

Tаксиметровите шофьори излязоха на бунт. Те смятат, че бизнесът им е застрашен заради компанията „Юбер". Пред Нова телевизия депутатът от БСП - Лява България" Георги Кадиев заяви, че ще направи необходимото услугата да се узакони.

Кадиев коментира, че е повдигнал темата като член на транспортната комисия, тъй като предположил, че ще стане скандал. Според шофьорите това не е таксиметрова услуга, а споделено пътуване. От своя страна пък Георги Кадиев смята, че си е чиста таксиметрова услуга и заради това би трябвало да отговарят на сегашните закони и наредби на Столична община.

Червеният депутат посочи, че „Юбер" имат много предимства. Първото е, че се вижда рейтингът на шофьора и се знае дали е добър или не. Второто е, че няма никаква анонимност, а третото - че клиентът сам измерва разстоянието чрез джипиеса на телефона си и по този начин не може да бъде излъган в разстоянието и съответно със сметката.

Таксиметровите шофьори пък са на мнение, че услугата е незаконна, защото се извършва обществен превоз на пътници, а това може да става по реда на Закона за автомобилни превози. За целта колите трябва да са жълти, да имат удостоверение за водач, разрешени от общината - неща, които „Юбер" нямат, заявиха таксиметровите шофьори.

Според тях компанията е в нелоялна конкуренция и призоваха или да бъдат таксиметрова компания, или да не са такава. Шофьорите се аргументираха и с това, че по целия свят „Юбер" имат проблеми и не спазват законите на съответната държава.

Кадиев пък смята, че „Юбер" допринасят за конкуренцията. Той прогнозира, че след 20 години подобен вид услуги могат да са монополисти на пазара. Именно заради това трябва да се развиват няколко такива компании.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във