Параграф22 Daily

§22 Новини

Таксиджиите пак ще могат да карат без лиценз

Таксиметров превоз на пътници да може да се извършва от лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Тази възможност са на път да върнат депутати от няколко парламентарни групи с внесени изменения в Закона за автомобилните превози.

Това се случва след като в началото на октомври минaлата година тази опция бе отхвърлена от народните представители. Тогава Иван Вълков и Цветомир Михов от ГЕРБ внесоха промени в Закона за автомобилните превози, с които таксиметров превоз можеше да се извършва само след издаден лиценз. Тогава Михов обясни, че с приетите изменения се пресича практиката на фирми с много лицензи да ги преотстъпват. “Има фирми, които са взели 100 лиценза и нямат нито едно такси. Единствената дейност, която осъществяват, е да преотдават лицензи“, обясни Михов. Тези компании получавали пари, без да издават документи, а това рефлектирало върху приходите в бюджета, икономиката и потребителите.

Михов обясни, че при преотстъпване на лиценза на самоосигуряващ се водач е трудно да се определи на кого е отговорността. Това затруднявало налагането на санкции при нарушения

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във