Параграф22 Daily

§22 Новини

Таксите на ЧСИ в момента са твърде малки

Таксите на частните съдебни изпълнители не са толкова големи, колкото се твърди, а всъщност са най-малките в цялата процедура. „Те не са увеличавани от 2006 г., за разлика от таксите на адвокатите и нотариусите”, заяви Красен Станчев, преподавател в Софийския университет и един от авторите на Закона, който регламентира дейността на частните съдебни изпълнители, в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

„В момента задължения от 100, 200 или 300 лева, например, не се събират нито от частните, нито от държавните съдебни изпълнители, тъй като държавните такси са значително по-големи”, каза Станчев. По думите му частните съдебни изпълнители събират за бюджета около 200 милиона лева на година и възстановяват плащания от сделки за около 1.2 млрд. лева.

Според него процесът на събиране на задължения е доста скъп, но ако се направи така, че това да става по електронен път, цената доста ще падне. „При този вариант ще могат да се събират и малките задължения”, категоричен е експертът.

Относно предложенията за промени в закона, които Мая Манолова е направила, той заяви, че ако те бъдат приети, то тогава малките дългове ще станат несъбираеми. Големият проблем според него е, че промените в този закон могат да разклатят банковата система, тъй като няма да могат да се събират малките кредити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във