Параграф22 Weekly

§22 Новини

Таня Андреева съди Десислава Атанасова за клевета

Министърът на здравеопазването д-р Андреева ще заведе дело за клевета срещу Десислава Атанасова. Това обяви на пресконференция днес д-р Андреева и обясни, че ще даде на съд предшественичката си по повод изявленията й за обществена поръчка в здравното министерство.


"На 21 декември 2013 година са започнали три обществени поръчки в Министерството на здравеопазването. Една от тях е обществена поръчка за осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационно-комуникационните системи за срок от 3 години. Никъде не фигурира изграждането на информационна система. Системата е изградена през 2009 година. Крайният срок за подаване на документи за поръчката е 31 януари 2014 година. Тази процедура не е приключила. Няма класиран кандидат. Не разбирам как така тази обществена поръчка е направена за някой определен, тъй като този определен все още не е определен практически.


От всички кандидати, купили документи, не са направени възражения по поръчката. Договорът за поддръжка е изтекъл на 29 май 2013 година, а другите системи са останали без абонаментна поддръжка. Ако си говорим за "на тъмно", изтеклият през май договор е бил сключен от Десислава Атанасова без обявяване на обществена поръчка, като директно се е договорила с фирмата, за което е платила 1.5 млн. лв. от бюджета на здравеопазването. Фирмата е "Телелинк" , участвала е в изграждането на 112. Нямам забележки за фирмата, защото поддръжката е осъществявана, както трябва. Имам забележка за това, че е сключен договор без обществена поръчка. Това наричам аз наричам на тъмно" , обясни д-р Андреева.


"Не зная по какви факти Атанасова съди по това, че обществената поръчка сега е направена за някого, защото не е гледала документацията. Днес тя беше неспокойна, след повдигнатите въпроси от Комисията по корупция за злоупотреби за пари, давани на определени фирми за строително-монтажни дейности. Напоследък сме свидетели на такива реакции. Очевидно ГЕРБ губят своите нерви", каза още д-р Таня Андреева.


Очаквам Таня Андреева публично да ми се извини на пресконференция - такава, каквато беше свикала преди повече от месец, за да обяви, че ще ме съди за клевета. Ако не го направи, аз имам всички основания да заведа дело за клевета срещу нея. Това каза по-рано днес народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, бивш министър на здравеопазването, във връзка с решение на Комисията за защита на конкуренцията, че е отменена обществената поръчка с предмет "Осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационно - комуникационните системи и системата за проследяване, оперативен контрол и управление на автопарка от реаномобили на Спешна медицинска помощ на Република България" на Министерство на здравеопазването.


"Очаквах такова да бъде развитието, защото за всеки юрист, който е чел Закона за обществените поръчки, беше ясно, че тази обществена поръчка не му съответства. Тогава настоящият министър Андреева направи нарочна пресконференция, на която да обяви, че всичко, което казвам за обществената поръчка, са лъжи и клевети, и че тя ще ме съди за клевета. Днес КЗК качи на страницата си съобщение, с което оповестява отменянето на тази обществена поръчка, като счита, че се създават необосновани ограничения пред потенциалните участници и че методиката за техническата оценка кой ще я спечели е неясна, обща и дава възможност за субективна оценка. С това си решение КЗК отменя обществената поръчка за осигуряване на комуникационна свързаност. Това означава, че моята теза е вярна" , каза още Десислава Атанасова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във